Barnmatsrecept

Här kommer jag lägga ut lite recept, eller i alla fall ingredienslistor på mat jag lagat till Saga. Dels för min egen skull men också för att andra som är intresserad ska kunna få lite inspiration.

Fisk med rotsaker och potatis i dillsås
1 liten bit (ca 6*4*2 cm) fisk
1 liten bit rotselleri
1 liten bit kålrot
1/3 palsternacka
1 morot
3 vitpepparkorn (eller malen peppar)
1 lagerblad
dill
smör/margarin/olja

Koka allt utom dill och smör tills rotfrukterna blivit mjuka. Koka samtidigt potatis.
Mixa fisk, potatis, och lite av rotfrukterna och moroten med lite av kokvattnet. Tillsätt smör och dill. Smaka av och tillsätt ev mer av någon rotfrukt eller morot. Klicka ut på bakplåtspapper och in i frysen. När det frusit, lägg klickarna i en plastpåse och förvara i frysen tills du ska servera ditt lilla hjärta!

Kycklinggryta med ris i kokossås
½ kycklingfilé
1 morot i slantar
1/3 palsternacka i slantar
2-3 cm purjolök i tunna strimlor
ca ½ - 1 dl kokosmjölk
lite peppar

Detta kokas tills grönsakerna är mjuka. Koka samtidigt ca ½ dl ris.
När allt kokt färdigt, blanda i riset, tillsätt fett och mixa. Frys sedan in i portionsklickar och lägg när de frusit i en påse.

Köttfärssås och spagetti
Lite färs (jag hade nötfärs, men det går ju med blandfärs också)
1 tunn skiva lök
½ riven morot
lite peppar
ca 1,5 dl passerade el krossade tomater
lite färsk basilika

Allt utom basilikan kokas i tomatsåsen, låt koka en stund (20 min kanske). Spagetti kokas bredvid, koka den lite överkokt så den blir riktigt mjuk. Tillsätt fett och mixa ihop köttfärssås och spagetti till lagom konsistens. Tillsätt basilika efter smak. Frys in!

Kalops och potatis med majs
Nötkött i 2*2 cm bitar
1 morot
1/3 palsternacka
1 skiva lök
3-4 kryddpepparkorn
1 lagerblad
ca 1,5 dl vatten att koka i
ev. lite mjöl att reda med

Fräs köttet lätt i lite smör. Tillsätt vatten, kryddor och grönsaker. Koka allt länge, ca 45-60 min, så att köttet blir riktigt mört. Koka potatis till. Mixa majs och tryck det ev. genom en sil för att få bort skalen. Red ev. av kalopsen, tag bort pepparkorn och lagerblad, tillsätt fett i kalopsen och mixa den, lägg till potatis så att det motsvarar ungefär samma mängd kött som är i kalopsen. Mixa el. mosa ihop, blanda i majspurén, smaka av och krydda ev. med lite mer peppar. Frys in i portionsklickar!


Fruktpuréer
* Blötlagda katrinplommon som mixas
* Kokt skalat äpple som mixas
* Kokt skalad nektarin som mixas (supergott blandat med äppelpurén)
* Kokt päron som mixas, blev lite löst, så jag blandade med katrinplommonpuré, perfekt till hårda magar!
* Skalade, kokta, gula plommon, lite potatismjöl för att få det lite tjockare.
* Mosade färska björnbär